BIH/Srpska / 29.04.2024

Vlada Srpske uputila Izvještaj Savjetu bezbjednosti

Slika
title

  Vlada Republike Srpske usvojila je Trideset i prvi izvještaj Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija koji je, u ime Republike Srpske kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, generalnom sekretaru UN i zemljama članicama Savjeta bezbjednosti, uputio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

  Trideset i prvi izvještaj Republike Srpske  Savjetu bezbjednosti UN odnosi se na period oktobar 2023 - april 2024. godine i u njemu, kao i u svojim dosadašnjim izvještajima, Vlada Republike Srpske izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH, a u cilju razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Savjeta bezbjednosti i međunarodne zajednice.

  U prvom dijelu izvještaja, Republika Srpska još jednom ističe svoju privrženost Dejtonskom sporazumu, koji više od 28 godina uspješno čuva mir između tri ranije zaraćena konstitutivna naroda u BiH — Bošnjaka, Srba i Hrvata.

  To uključuje i opredijeljenost za ustavni poredak, kao i suverenitet, teritorijalni integritet BiH. Podrazumijeva i nepokolebljivu posvećenost daljem miru u BiH.